Public and Cultural Projects

Greater Amman Municipality Building

Client: Greater Amman Municipality

Location: Amman

Area: 20,000 m2

Year: 1997/ 2009

The challenge was to create an architectural language for a building that represents the city of Amman; a structure that comfortably sits in its context without competing with its surrounding.  The GAM building is part of a comprehensive masterplan for Ras Al Ain area designed in 1997. A new two-floor extension was added in 2009.

Al Hussein Cultural Centre

Client: Greater Amman Municipality

Location: Amman

Area: 12,500 m2

Year: 1999

A more fragmented approach was adopted. Three separate buildings sit on a large podium. The podium acts as an urban space connecting two adjacent streets as well as a meeting ground for people coming from all directions.

The main building takes a concave shape embracing the plaza and the oval-shaped theatre, with a long crack that allows people to penetrate the compound without entering the building itself.

Al Nourein Mosque

Client: Greater Amman Municipality

Location: Amman

Area: 1,277 m2

Year: 1999

The mosque is part of a comprehensive masterplan for Ras Al Ain area designed in 1997. The project includes urban, architectural and interior design.

Shelter of Martyr’s Church

Location: Madaba

Area: 700 m2

Year: 2010

A sensitive approach was taken for this delicate, historical site. The design proposes a light weight roofed steel structure sheltering traces of an existing byzantine church with rich mosaics. The steel columns sit on the ruin’s original stone pillars.

Ebal Cultural Centre

Client: Ebal Cultural Centre

Location: Amman

Year: 2012

Ebal is a cultural non-profit organisation that represents people who relate to the city of Nablus, Palestine.

Nablus Cultural Centre

Client: Nablus Municipality

Location: Nablus

Year: 2016

Al-Samawa Cultural Centre

Location: Al-Samawa, Iraq

Year: 2014

The design consists of two elements; the main building (tower) and the conference hall (podium). As a religious cultural centre, an added layer (or skin) was applied on glass as a shading device, giving the building a “contemporary islamic” image.